Apoteka Sombor

Traži
Go to content

Main menu

3. Voće

Savetovanja > Hipertenzija > Dijeta kod hipertenzije


Preporučuje se 4 – 5 porcija voća dnevno.

  1 porcija = 1 voćka srednje veličine (breskva, jabuka, kruška i sl.)
  ½ šolje (125 ml) svežeg, mrznutog ili konzerviranog voća
  ½ šolje (125 ml) sveže ceđenog voća

Voće je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, a siromašno mastima (izuzetak su avokado i kokos koji imaju velik sadržaj masti). Voće je praktično, jer ga nije potrebno termički obrađivati i pripremati za jelo poput većine ostalih namirnica.

Važno:

  • Uzmite komad voća uz svaki glavni obrok i neka jedna porcija voća bude jedna užina. Umesto deserta pojedite voćnu salatu, koju možete obogatiti jogurtom sa malim sadržajem masti.

  • Nemojte ljuštiti voće koje ne mora da se ljušti (jabuke, kruške, breskve, šljive i sl.), čak ni kada ga koristite za pripremu kolača. Kora sadrži vlakna i brojne hranljive sastojke.

  • Grejpfrut i sok od grejpfruta mogu uticati na dejstvo nekih lekova. Ako rado jedete grejpfrut pitajte svog farmaceuta da li grejpfrut smeta vašim lekovima.

  • Ako koristite voće iz konzervi ili kupujete voćne sokove vodite računa da nemaju dodatog šećera.


 
Back to content | Back to main menu