Apoteka Sombor

Traži
Go to content

Main menu

4. Mleko i mlečni proizvodi

Savetovanja > Hipertenzija > Dijeta kod hipertenzije


Preporučuje se 2 – 3 porcije mlečnih proizvoda dnevno.
   1 porcija = 1 šolja (250 ml) obranog mleka ili jogurta (< 1% mlečne masti)
   40 g sira

Mleko, jogurt, sirevi i drugi mlečni proizvodi su bogat izvor kalcijuma, proteina i vitamina D i neophodni su u svakodnevnoj ishrani. Međutim oni imaju velik sadržaj masti. Punomasno mleko, na primer, ima čak 4% masti.   

Treba koristiti:

• delimično ili potpuno obrano mleko (< 1% mlečne masti)
• mlečne proizvode sa malim sadržajem masti (jogurt, kefir, sireve, kiselo mleko) sa < 1 % mlečne masti.

Treba izbegavati:
• masne sireve poput trapista, edamera, gaude i sl. (sadrže 10 – 50 % masti!)
• Pavlaku, pavlaku za kuvanje, mileram (sadrže 12 – 30 % masti)
• kajmak (sadrži do 60 % masti)

Važno:

  • Ako Vam mleko i mlečni proizvodi izazivaju nadutost i probleme sa varenjem i probavom, moguće je da ste netolerantni na laktozu. Koristite mleko i mlečne proizvode bez laktoze.

  • Ne preterujte sa sirevima, čak i onim sa malim procentom masti ili bez masti, jer su obično slani i obiluju natrijumom.

  • Nemojte koristiti kupovne voćne jogurte, jer obično imaju velik sadržaj dodatog šećera. Napravite sami svoj voćni jogurt, koristeći običan jogurt sa malim sadržajem masti i sveže ili mrznuto voće po izboru. Ako volite sladak voćni jogurt, zasladite ga sa kašičicom meda ili stevijom.



 
Back to content | Back to main menu