Apoteka Sombor

Traži
Go to content

Main menu

5. Meso i riba

Savetovanja > Hipertenzija > Dijeta kod hipertenzije


Preporučuje se najviše 2 porcije mesa dnevno.
1 porcija = 100 g kuvane piletine ili ćuretine bez kožice
    100 g ribe ili morskih plodova
    100 g nemasne junetine, teletine, govedine

Kvalitetno meso bogato je proteinima, B vitaminima, gvožđem i cinkom. Međutim, čak i nemasno meso, poput belog pilećeg mesa bez kožice, sadrži holesterol i određenu količinu masti, pa ga ne treba preterano jesti. Pokušajte da zamenite deo mesa povrćem bogatim proteinima (grašak, brokoli, raštika, šargarepa, pečurke).

Važno:

  •  Odvojite kožicu i masnoću sa mesa

  •  Meso kuvajte, pecite bez masnoće, grilujte, dinstajte. Nemojte ga pržiti na masnoći ili u fritezi.

  •  Jedite morsku i nemasnu rečnu ribu. Tunjevina, losos i haringe su bogate omega – 3 kiselinama koje snižavaju masnoće u krvi i pomažu u smanjenju krvnog pritiska.


 
 
Back to content | Back to main menu