Alergija - Apoteka Sombor

Traži
Go to content

Main menu

Alergija

Savetovanja > Aktuelne teme

Piše dipl.ph.Mojzeš Marta

Alergija je nenormalna reakcija imunog(odbrambenog)sistema tela na strane supstancije.Ove supstance se zovu alergeni.Alergije se javljaju u raznim  oblicima,od blago neugodnih do opasnih po život.Alergeni ne uzrokuju simptome nakon prvog kontakta,ali imuni sistem počinje stvarati antitela protiv alergena,a određene vrste belih krvnih ćelija(mastociti)  postaju na njih osetljive.Sledeći kontakt sa alergenom može nadražiti mastocite,koji otpuštaju histamin,odgovornog za poticanje alergijske reakcije.


Prema vrstama materije koej uzrukuju alergiju mogu biti :

•Kožne(direktna,lokalna izloženost određenom alergenu)-otečeni,crveni plikovi na koži koji svrbe-koprivnjača;otok oko očiju i usnica,a katkad i šaka i stopala-angioedem.I  koprivnjača i angioedem posledica su neželjene reakcije organizma na određene vrste hrane,polen,dlaka ili perje domaćih životinja,lekova,ubode insekata i sl.
•Respiratorne-polenske groznice:svrab očiju,nosa i nepca ili grla,začepljenost nosa ,kašljanje,kijanje.To su reakcije koje izaziva polen trava i biljaka koji širi vetar kao i druge materije koje udišemo(prašina, plesan i sl.).
•Alergija na hranu:90% alergija izazivaju belančevine u kravljem mleku, jaje, kikiriki, jagode, boje za hranu, konzervansi - najčešće na natrijum -glutaminat,  pšenica. Simptomi mogu se javiti odmah po unošenju hrane ili posle nekoliko sati:svrab,oticanje usta, grla,crveni osip bilo gde na telu, mučnina, povraćanje,proliv.

•Alergija na lekove-najčešće se javlja na penicilin,ali mogu se javiti na bilo koji lek.Simptomi su oticanje lica,grla,svrbljiv osip po telu.

Dijagnostika alergije sastoji se od uzimanja potpune porodične i lične anamneze od strane izabranog lekara kao i kožni test ubodom.

Najbolji način lečenja alergija je izbegavanje materija koje ih izazivaju,ako je to moguće(izbegavati držanje domaćih životinja sa dlakom ako ste alergični na njih,zameniti jastuke  i pokrivače koje sadrže
perje,ukloniti stvari koji skupljaju prašinu,izbegavati mesta sa visokom travom i sl.)Ako se alergeni ne mogu izbeći, postoje lekovi koji se mogu dobiti bez recepta(npr.antihistaminske  kreme,gelovi sa kamilicom,pantenolom,mentolom,ulje eukaliptusa i nane za inhalaciju) kao i one koje propisuje lekar(antihistaminski lekovi,kortikosteroidi i sl.)Alergije na hranu i na lekove se tretiraju izbegavanjem te namirnice odnosno leka do kraja  života.Zbog toga je važno obavestiti lekara o postojećim alergijama.Anafilaksija je redak i težak tip alergijske reakcije:dolazi do naglog pada krvnog pritiska,suženja disajnih puteva,oticanja lica ,usana,jezika,otežanog disanja,vrtoglavice.U ovakvim slučajevima potrebna je hitna lekarska intervencija.

 
Back to content | Back to main menu