Glavobolje u trudnoći - Apoteka Sombor

Traži
Go to content

Main menu

Glavobolje u trudnoći

Savetovanja > Glavobolje


Kod žena koje pate od glavobolja tokom prvih meseci trudnoće može doći do pogoršanja glavobolja. Žene koje boluju od migrene sa aurom, najverovatnije će imati napade migrene i tokom trudnoće. Za sada nema dokaza da migrene ili druge glavobolje ometaju rast i razvoj ploda ili negativno utiču na normalni tok trudnoće ili na sam porođaj.


Zašto se glavobolje pogoršavaju na početku trudnoće?
Jedno objašnjenje je da zbog mučnine i/ili povraćanja koji se javljaju u trudnoći  trudnice manje jedu i nedovoljno unose tečnost što može uzrokovati pad šećera u krvi i dehidrataciju, naročito ukoliko trudnica često povraća. Dehidratacija i pad nivoa šećera u krvi mogu biti okidači za glavobolje. Kod mnogih trudnica glavobolje se smiruju pred kraj trudnoće i u periodu dojenja.

 
Ishrana
Trudnice koje imaju mučnine i povraćanje treba da jedu češće, manje porcije obroka bogatih ugljenim hidratima (žitarice, keksi). Obilniji obroci mogu nadražiti želudac i provocirati na povraćanje.

Unos tečnosti
Trudnice bi trebalo da unose oko 2 l tečnosti svaki dan. Najveći deo treba da čini voda, a računaju se i mleko, jogurt, supa, sveže ceđeni sokovi. Tečnost treba unositi malo po malo tokom celog dana (po nekoliko gutljaja), jer veća zapremina tečnosti uneta odjednom, npr. puna čaša vode, može nadražiti želudac i provocirati na povraćanje.
Trudnice ne treba da smanjuju unos vode ako im otiču stopala i zglobovi, što su znaci da se voda pojačano zadržava u oranizmu. Što više vode se unosi tokom trudnoće to se ona manje zadržava.

Dobra hidratacija organizma osim što sprečava pojavu glavobolja može sprečiti ili ublažiti neke uobičajene tegobe koje se javljaju tokom trudnoće poput hemoroida, zatvora i infekcija mokraćnih puteva.

 

Odmor
Nedovoljno ili previše sna može biti okidač za glavobolje. Zato je adekvatan odmor tokom trudnoće jedan od načina da se spreče glavobolje. Kratko dremanje tokom dana može pomoći. Ako se javi napad migrene treba spavati u mračnoj tihoj prostoriji. Osim toga akupunktura, masaža i tehnike opuštanja mogu biti od pomoći.

 Okidači glavobolja
Još jedan od načina da se spreče glavobolje tokom trudnoće je da se izbegavaju takozvani okidači glavobolja. Tu spadaju:
-  blještava svetlost
-  nedovoljno ili previše sna
-  stres
-  gladovanje
- buka
- jaki mirisi
- duvanski dim
-  neke namirnice: čokolada, rogač, prevreli sirevi (Gauda, Trapist, Edamer i sl.)
-  aditivi iz hrane: natrijum glutamat (E621), natrijum nitrat (E251), natrijum nitrit (E250)
- sulfiti (koriste se za očuvanje namirnica i prisutni su u suvom voću)
-  veštački zaslađivači: aspartam (E951)
- dimljena riba

 


Natijum glutamat se dodaje prehrambenim proizvodima kao pojačivač ukusa.
Natrijum nitrat i natrijum nitrit se dodaju suhomesnatim proizvodima kako bi sprečili njihovo kvarenje i očuvali boju mesa.


Oblozi
Postavljanje hladnih ili toplih obloga na čelo i vrat može ublažiti glavobolju. Hladni oblozi pomažu kod migrenske glavobolje.


Tuširanje
Tuširanje toplom vodom pruža olakšanje kod trudnica sa tenzionom glavoboljom.
Umivanje i zalivanje vrata hladnom vodom pruža olakšanje kod trudnica sa migrenskom glavoboljom.

 
Lekovi protiv bolova u trudnoći
Ukoliko i pored adekvatna ishrane, unosa tečnosti, dovoljno odmora, masaže i tehnika opuštanja trudnica ima glavobolje koje ne može da trpi, može koristiti paracetamol za ublažavanje bolova, nakon konsultacije sa farmaceutom ili lekarom. Ako ni paracetamol ne pomogne treba se obratiti lekaru – ginekologu koji vodi trudnoću.
Mnogi lekovi koji se koriste za sprečavanje ili lečenje napada migrene se ne smeju koristiti tokom trudnoće. Zato se za lečenje migrene u trudnoći treba obratiti ginekologu koji vodi trudnoću ili neurologu koji je lečio migrenu pre trudnoće.

Kada se treba obratiti lekaru?
Ako se prvi put tokom drugog ili trećeg trimestra javi snažna glavobolja, naročito ako je praćena sa poremećajem vida, iznenadnom mučninom ili oštrim bolom u stomaku, oticanjem šaka i lica, otežanim govorom, pospanošću, trnjenjem
Ako se javi čak i blaga glavobolja kod trudnice koja ima povišen krvni pritisak tokom trudnoće
Ako se javi iznenadna "eksplozivna" glavobolja
Ako je glavobolja praćena povećanom telesnom temperaturom i ukočenošću vrata
Ako se glavobolja javi nakon udarca ili  povrede glave
Ako glavobolju prate "zapušen" nos, osećaj pritiska i bola oko očiju ili zubobolja

 
Back to content | Back to main menu