Osteoporoza - Apoteka Sombor

Traži
Go to content

Main menu

Osteoporoza

Savetovanja > Aktuelne teme

Dipl. farm. Mina Saulić

Osteoporoza je metaboličko oboljenje kostiju, koje je progresivno i sistemsko. Karakterišu je gubitak  kostane mase, usled povećane mobilizacije kalcijuma iz kostiju. Tako se smanjuje čvrstina koštanog tkiva I povećava pozornost kostiju, a to za posledicu ima povećan rizik od nastajanje preloma.

Od osteoporoze oboljevaju osobe oba pola, a posebno su ugrožene žene u menopauzi jer prestaje zaštitna uloga estrogena na kosti. Kod muškaraca je gubitak koštane mase sporiji i manji, kosti su  čvršće  i ređe se javlja osteoporoza i prelomi. Nakon 70te godine života, kod osoba oba pola dolazi do gubitka koštane mase zbog procesa starenja. Osteoporoza je jedna od pet najčešćih hroničnih  bolesti, čak 10% svetske populacije boluje od ostoporoze.

Predisponirajući faktori za razvoj osteoporoze su rana menopauza, starosna dob, ženski pol,sitnija telesna  konstitucija, nasleđe, životne navike( pušenje, alkohol, kafa), nedovoljna fizička aktivnost i nepravilna ishrana (nedovoljan unos kalcijuma i vit D).
Povećanom riziku od osteoporoze izložene su i osobe koje pate od hroničnih oboljenja jetre i bubrega, reumatoidnog artritisa, bolesti organa za varenje. Takođe, upotreba određenih lekova može biti predisponirajući faktor  za razvoj osteoporoze ( kortikosterioidi, heparin, antidepresivi i antiepileptici).

Osteoporozu karakteriše odsustvo simptoma. Razvija se postepeno i obično je prelom  prvi znak ove bolesti. Prelomi mogu dovesti do invalidnosti, čime je značajno smanjen kvalitet života. Najčešće se javljaju prelomi kičmenih pršljenova, donjeg dela podlaktice i prelom kuka koji je i najozbiljnija  posledica osteoporoze.

Najbitniji put u sprečavanju osteoporoze je prevencija. Dovoljan unos kalcijuma i vit D su značajni faktori u pravovremenoj zaštiti. Neophodno  je da žene u menopauzi unose 1200mg kalcijuma.Dobri izvori kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi, brokoli itd Unos kalcijuma sam po sebi nije dovoljan, već je neophodan i vitamin D kako bi se kalcijum iz hrane mogao resorbovati i ugraditi  u kosti. Dnevne potrebe za vit D su 800 IU , a može se uneti putem hrane ili stvarati u koži nakon sunčanja. Pored ishrane važno je eliminisati loše životne navike ( preterano konzumiranje cigareta, alkohola i kafe)  jer svi ovi faktori negativno utiču na resorpciju kalcijuma. Umerena fizička aktivnost može pomoći u izgradnji jakih kostiju i usporavanju gubitka koštanog tkiva.

Dijagnoza osteoporoze  bazira se na medicinskoj istoriji, fizičkim pregledima i merenjem gustine kostiju. Osobe sa faktorima rizika trebalo bi da kontrolišu gustinu koštane mase pomoću osteodenzitometrije, kao i da  adekvatnom prevencijom, odnodno terapijom,spreče razvoj i napredovanje bolesti. Jedino rano otkrivanje, odnosno sprečavanje nastanka bolesti daje mogućnost za kvalitetan život a naša je namera da Vam u tome pomognemo.


 
Back to content | Back to main menu