Somborski farmaceutski dani 2013. - Apoteka Sombor

Traži
Go to content

Main menu

Somborski farmaceutski dani 2013.

Događaji > SFD

II Somborski farmaceutski dani sa temom: "Bol – 5. vitalni znak"održani su u subotu, 01. juna 2013. u Narodnom pozorištu Sombor u organizaciji Apoteke Sombor. II Somborski farmaceutski dani okupili su oko 250 farmaceuta, lekara i stomatologa iz Sombora, Subotice, Apatina, Batajnice, Ožaka, Kule, Vrbasa, Novog Sada, Beograda, Pančeva, Užica, Vranja, Bačke Topole, Kikinde, Inđije, Ade, Bečeja...
Manifestacija je započela predstavom u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Sombor, koja na duhovit način oslikava rad u jednoj dežurnoj apoteci. Nakon predstave skup je zvanično otvorila direktorica Apoteke Sombor mr ph. Danica Basarić. Ispred grada Sombora učesnicima skupa dobrodošlicu je poželela dr Bogdanka Pušić, zamenica gradonačelnika za zdravstvo.
Stručni deo skupa započeo je predavanjem o patofiziološkim karakteristikama i klasifikaciji bola koje je održala dr med. spec. Marija Marinković, neurolog u Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović" Sombor.
Doc. dr Svetlana Simić sa klinike za neurologiju Kliničkog centra Vojvodine održala je predavanje o hroničnim bolnim sindromima: hroničnom cervikalnom bolu, hroničnom lumbalnom bolu i hroničnim glavoboljama, njihovim uzrocima, simptomima, epidemiologiji i mogućnostima lečenja.
Patofoziološke karakteristike i farmakoterapiju psihogenog bola predstavio je prof. dr Nenad Ugrešić sa katedre sa farmakologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.
Prof. dr Radica Stepanović-Petrović sa katedre sa farmakologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu održala je predavanje o lečenju bola u pedijatrijskoj i gerijatrijskoj populaciji.
Stručni deo skupa završen je radionicom u okviru koje su razmatrani: optimalan izbor i pravilna upotreba pojedinih analgetika, optimalan izbor i pravilna upotreba pojedinih farmaceutskih doziranih oblika, istovremena primena više analgetika – klasičnih i adjuvantnih, komunikacija sa pacijentom prilikom preporučivanja / izdavanja analgetika. Radionicu je pripremila mr ph. Nikolina Kljajić iz Apoteke Sombor.
Stručni deo skupa je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije kao kurs I kategorije i učesnicima je doneo 6 bodova.
U holu pozorišta tokom manifestacije održan je i bazar novosti u farmaceutskoj delatnosti gde su svoje proizvode predstavile farmaceutske kuće: Actavis, Alkaloid, Alpen Pharma, Alvogen, Ivančić i sinovi, Krka Pharma, Lundbec, Pharmanova, PharmaS, PharmaSwiss.
Nakon stručnog dela skupa manifestacija je završena razmenom iskustava iz prakse uz druženje.
Apoteka Sombor se zahvaljuje svim farmaceutskim kućama i veledrogerijama koje su pomogle odžavanje II Somborskih farmaceutskih dana i svim učesnicima što su svojim prisustvom učinili jedan kišni dan sjajnim.

Back to content | Back to main menu