Šta se sve koristi kao pomoć kod mršavljenja? - Apoteka Sombor

Traži
Go to content

Main menu

Šta se sve koristi kao pomoć kod mršavljenja?

Savetovanja > za mršavljenje > Gojaznost

Postoje brojni preparati za mršavljenje. Nekad sadrže samo jedan sastojak, a češće su to kombinacije sastojaka dobijenih iz prirodnih izvora, obično biljaka. Neki od njih su:
Plod palme Acai (Euterpe Oleracea)-
sardži brojne vitamine I minerale, omega-3, 6 I 9 masne kiseline I fitosterole. Fitosteroli mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola I imaju važnu ulogu u održavanju zdrave funkcije srca I digestivnog trakta. Acai ima nizak glikemijski indeks, što omogućava smanjenje osećaja gladi I pomaže osobama koje pokušavaju smanjiti težinu.
Ekstrakt braon alge Ascophillum nodosum-sprečava aktivnost dva enzima koja učestvuju u varenju. Bez delovanja ovih hidrolitičkih enzima unete masnoće i ugljene hidrate organizam nije u mogućnosti da razgradi, već ih izbacuje što kao posledicu ima manji kalorijsku vrednost obroka.
Biljna vlakna- predstavljaju nesvarljiv deo biljnih ćelija, koja imaju osobinu vezivanja vode i povećanja zapremine sadržaja u crevima. Na ovaj način se poboljšava prolazak hrane kroz creva, formira se mekša stolica, olakšava pražnjenje. Biljna vlakna vezuju i masti u želucu i crevima, toksične materije i glukozu, i pomažu u procesu ukupne detoksikacije organizma.
Bromelain-dobijen je iz ananasa, spada u najjače enzime koji učestvuju u varenju proteina I ubrzava razgradnju masti i sprečava njihovo zadržavanje u organizmu.
Chitosan- je polisaharid koji se dobija iz omotača rakova, školjki I drugih morskih ljuskara. Zahvaljujući svom afinitetu prema mastima (kao pozitivno naelektrisan vezuje negativno naelektrisane molekule masti), on već u želucu vezuje masti unete hranom I zajedno sa njima se nesvaren izbacuje iz organizma. Na ovaj način sprečava resorpciju masti I njihovo taloženje u organizmu, a ranije deponovane masti (masne naslage) troše se za energetske potrebe organizma.
Konjugovana linolna kiselina (CLA)- klinička istraživanja pokazuju da CLA  smanjuje količinu masti koja se nakon obroka taloži u masnim ćelijama te povećava razgradnju masti, smanjuje stvaranje masnih naslaga I ukupan broj masnih ćelija, te postiže ravnotežu između telesne mase I mišićne mase.
Gama linoleinska kiselina (GLA)- je nezasićana omega-6 masna kiselina sa specifičnom ulogom u razgradnji masti. Kao aktivator pospešuje pretvaranje masti u korisnu energiju te na taj način omogućava bržu razgradnju masnih naslaga I njihov postepeni gubitak.
Garsinija (Gacinia cambogia)-kao najvažniji sastojak sadrži hidroksi-limunsku kiselinu koja podstiče proces termogeneze tj. sagorevanje viška kalorija u organizmu.
Grejpfrut- pripada citrusnom voći, ima izuzetno nisku kalorijsku vrednost I izaziva osećaj sitosti. Snižava holesterol, bogat je antioksidansima i dijetnim vlaknima.
Hrom- mineral koji utiče na regulaciju nivoa glukoze u krvi I smanjuje nivo holesterola.
Jabukovo sirće-još od srednjeg veka se tradicionalno koristi u tretmanu viška kilograma I gojaznosti. Kako bi proces mršavljenja uspešno započeo, neophodno je obezbediti adekvatno sniženje nivoa šećera u krvi. Jabukovo sirće sadrži više sastojaka koji uspešni pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi, smanjuju njihovu apsorpciju u crevima. Takođe se smatra da doprinose boljoj iskorišćenosti glukoze u organizmu. Osim toga, pomaže sagorevanju masti, eliminiše toksine, podstiče probavu, snižava holesterol I čisti krvne sudove.
Kukuruzna svila- blago povećava izlučivanje tečnosti I tako pospešuje eliminaciju toksičnih materija iz organizma
L-karnitin - ima ključnu ulogu u razgradnji masti. Bez njega mast ne bi mogla da se pretvara u energiju, pa je zato nedostatak l-karnitina praćen umorom i povećanjem masnih naslaga. Zahvaljujući ovakvom delovanju, l-karnitin smanjuje BMI kao i sadržaj masti u organizmu, tako da pomaže u regulaciji telesne mase.
Alga Laminarija (Laminarija digitata)- je vrsta morske alge čiji je ćelijski zid celulozno-pektinske prirode, tako da ona vezuje vodu I ubrzava rad creva I eliminaciju štetnih materija iz organizma. Od mineralnih sastojaka sadrži jod I magnezijum koji stimulišu rad štitne žlezde. Takođe ubrzava metabolizam I pomaže kod topljenja masnih naslaga. Pokazala je efikasno dejstvo protiv celulita I starenja kože.
Sena- list sene sadrži mnogobrojne aktivne sastojke koji deluju na nervne završetke u zidu debelog creva, pojačavaju rad creva I deluju laksantno.
Zeleni čaj- povećava sagorevanje masti, pojačava proces u kome se sagorevaju kalorije i pospešuje potrošnju energije. Naučna ispitivanja su pokazala da ekstrakt zelenog čaja deluje na masne ćelije u predelu stomaka, kao I na druge slojeve masnih naslaga, koje se teško razgrađuju isključivo dijetama ili vežbanjem. Takođe utiče na čišćenje tela od toksina, jer deluje na pojačano izbacivanje tečnosti usled čega se javlja žeđ, zatim unosimo više tečnosti koja umanjuje osećaj gladi. Ima i antioksidativno dejstvo I pojačava površinsku cirkulaciju.
Zelena kafa-sadrži hlorogenu kiselinu koja ima izrazitu antiokisdativnu aktivnost i značajno smanjuje apsorpciju glukoze. Takođe sadrži kofein koji stimuliše centralni nervni sistem, smanjuje apetit I izaziva osećaj sitosti. 
Back to content | Back to main menu