Poslednjih godina u moru teorija o zdravoj ishrani izdvaja se jedna koja se čini zanimljivom makar za pokušaj , a to je ishrana prema određenoj krvnoj grupi.Zastupnik ove teorije je dr.medicine Piter D Adamo(objavio knjigu 1996. U SAD ,,Jesti ispravno za vašu krvnu grupu,,).
Krv se deli na 4 krvne grupe(A,B,AB,i O) , u zavisnosti da li u eritocitima postoje određeni proteini koji su ustvari antigeni.Antigeni stvaraju u krvi antitela na sve što može da ih ugrozi.Na ovome dr.Adamo zasniva tvrdnju o slaganju određenih krvnih grupa sa vrstama namirnica.
KRVNA GRUPA O
Krvna grupa nekadašnjih lovaca – sakupljača
Izbegavati:
guščetinu, svinjetinu, školjke, mlečne proizvode, kukuruz, pšenicu, patlidžan, pečurke, krompir, prokelj, pasulj, mak, kikiriki, dinje, kupine, kokos, narandže, jagode i mandarine. Loši začini:cimet,vanila,biber i sirće.
KRVNA GRUPA A
To je grupa odgajivača prvih žitarica i povrća, prvih vegetarijanaca
Izbegavati:
meso (sem piletine), slaninu, mlečne proizvode, pasulj, pšenicu, kupus, patlidžan, pečurke, papriku, paradajz, krompir, banane, kokos, dinju, narandže i mandarine. Loši začini: biber, sirće, aleva paprika.
KRVNA GRUPA B
To je grupa nomada – stočara
Izbegavati:
piletinu, slaninu, svinjetinu, pačetinu, guščetinu, plodove mora, brancin, hobotnicu, lešnik, kikiriki, mak, susam, pšenicu, ječam, raž, bundeve, masline, rotkve, paradajz, kokos, urme i nar.Loši začini: cimet, biber, ječmeni slad.
KRVNA GRUPA AB
Nastala spajanjem grupa A i B
Izbegavati:
piletinu, svinjetinu, losos, punomasno mleko, lešnik, mak, bundevu, susam, suncokret, biljna ulja, kukuruz, artičoku, pečurke, masline, papriku, rotkve, banane kokos, narandže, urme, nar. Loši začini: ječmeni slad, biber, sirće i aleva paprika.